Shoda ministrů členských zemí během jednání o Horizonu 2020

Širší účast a nová struktura 2. pilíře

Ministři evropské osmadvacítky se 29. září sešli v Bruselu na první formální schůzce Rady konkurenceschopnosti  během rakouského předsednictví. Předmětem jednání byl výhradně příští rámcový program pro výzkum a inovace Horizon Europe.

Hlavní výsledky jsou zde:

-       Ministři odpovědní za výzkum a inovace jasně podpořili změnu právního základu specifického programu Horizon Europe, jak doporučovala Právní služba Evropské rady. Tato záležitost musí proto být zohledněna při dalších jednáních o 9. rámcovém programu.

-       Diskuse o obsahu se týkala dvou hlavních otázek: rozšiřování účasti a struktury 2. pilíře Horizonu Europe. V případě širší účasti se ministři jednoznačně shodli na tom, že hlavním principem příštího rámcového programu by měla zůstat excelence. Řada zemí se ale také vyslovila pro větší snahu o zvýšení nízké míry účasti některých států a omezení odlivu mozků z některých částí Evropy. Ohledně 2. pilíře převažuje podpora myšlenky oddělit společenské a humanitní vědy na straně jedné a bezpečnostní výzkum na straně druhé do dvou oddělených klastrů tak, aby obě oblasti dostaly v programu dostatečný prostor.  Několik ministrů požádalo o zvláštní podporu Klíčových umožňujících technologií (KET) v rámci klastru 2 a také o podporu napříč všemi úrovněmi technologické připravenosti. Rakouské předsednictví tyto záležitosti vezmou v potaz při přípravě předsednického dokumentu o pravidlech pro Horizon Europe.

-       Během jednání bylo dosaženo shody ohledně toho, jak v Horizonu Europe organizovat strategické plánování. Ministři se jednohlasně shodli na možnosti  zařadit nejdůležitější témata, zejména oblasti pro mise a partnerství, do přílohy specifického programu a o dalších tématech rozhodovat v průběhu prováděcího aktu a při jednáních ve výborech. S ministry odpovědnými za výzkum pak mohli neformálně diskutovat se dvěma zpravodaji Evropského parlamentu pro Horizon Europe, Danem Nicou a Christianem Ehlerem.