EP: více prostředků pro růst, pracovní místa, bezpečnost a klimatickou změnu v rozpočtu EU na rok 2018

EP odmítl návrhy Rady na finanční škrty

Plenární zasedání Evropského parlamentu schválilo 25. října rezoluci o unijním rozpočtu na příští rok. Podle EP by měl celkový rozpočet činit 162,6 mld. Eur na závazky a 146,7 mld. Eur na platby.

Europoslanci znovu potvrdili svůj závazek podporovat unijní politiku, která podporuje pracovní místa a růst ve všech regionech prostřednictvím investic do výzkumu, vzdělání, infrastruktury, malých a středních podniků a zaměstnávání mladých lidí. V rezoluci se však EP zmiňuje, že EU nemůže v těchto oblastech dosáhnout úspěchu s ohledem na škrty navržené Radou. V souvislosti s výzkumem a růstem rezoluce odmítá škrty ve výši 750 milionů v oblasti růstu a pracovních míst a varuje, že tento krok by zbrzdil programy se skutečnou evropskou přidanou hodnotou a měl by přímý dopad na růst a vytváření pracovních míst. To se týká i Horizonu 2020 nebo Connecting Europe Facility. Kromě návrhu rozpočtu z dílny EK si EP přeje posílit programy, jež jsou klíčové pro růst a tvorbu pracovních míst a které odrážejí odsouhlasené priority EU, tedy Erasmus+, H2020 (MSCA, ERC, Nástroj pro MSP), COSME a EaSI (Progress a Eures).

Rezoluce byla schválena poměrem 414:163. Nyní následují tři týdny dohodovacích jednání s Evropskou radou s cílem dosáhnout dohody zavčasu, aby EP stihl o rozpočtu hlasovat a aby jej předseda ER mohl koncem listopadu podepsat.