Přehled evropských programů do roku 2020

Nová publikace o možnostech financovaní VaV z evropských zdrojů

Byla zveřejněna nová publikace o evropských programech na podporu výzkumu, vývoje a inovací, podnikání, infrastruktury a odborného vzdělávání v období 2014-2020. Připravila ji Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace (CZELO) ve spolupráci s Českou podnikatelskou reprezentací (CEBRE), obě působící v Bruselu. Poskytuje informace o jednotlivých programech, cílech a tematickém zaměření, aktivitách, financování a typech žadatelů, pravidlech pro implementaci projektů a obsahuje také odkazy na další informace a konzultační služby.

Přestože finanční spoluúčast zájemce o podporu bývá vyšší, než je tomu třeba u projektů ze Strukturálních fondů, jsou evropské programy užitečné pro projekty, které nelze financovat na národní úrovni. Autoři zmiňují konkurenci mezi žadateli ze všech členských států a připomínají, že navrhované projekty by měly mít evropskou přidanou hodnotu.

Brožura informuje o následujících programech:

Horizon 2020, jeho struktura a základní oblasti i jednotlivé programy  – akce Marie Sklodowska-Curie (MSCA), Budoucí a vznikající technologie (FET), Výzkumné infrastruktury, Základní a průmyslové technologie, Inovace v malých a středních podnicích a další.

COPERNICUS – monitorování moří, atmosféry, půdy a změny klimatu a podpora záchranné a bezpečnostní služby

COSME – rámcový program pro konkurenceschopnost s důrazem na malé a střední podniky

COST – Evropská spolupráce ve vědeckém a kosmickém výzkumu

EASI – Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace

Erasmus+ - program pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport

EURATOM – program pro atomovou energii, výzkum a odbornou přípravu

EUREKA – Evropská spolupráce v oblasti orientovaného průmyslového výzkumu – oblast inovací, komercializace, aplikovaného výzkumu, komunikace a vývoje, podpora individuálních, tržně orientovaných projektů v oblasti výzkumu a vývoje

EUROSTARS 2 – podpora malých a středních podniků v oblasti výzkumu a vývoje

GALILEO – globální navigační satelitní systém

CEF – nástroj pro propojení Evropy

LIFE – program pro životní prostředí a oblast klimatu

RFSS – výzkumný fond pro uhlí a ocel

Publikace je k dispozici ZDE.

 

Zdroj: CZELO