Aukce Evropské vodíkové banky

V rámci významného posunu k dekarbonizaci evropského průmyslu vyčlenila Evropská komise téměř 720 milionů EUR na sedm vybraných projektů v oblasti obnovitelných zdrojů vodíku v Evropě

Komise přidělila téměř 720 milionů EUR sedmi projektům na výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů v Evropě, které byly vybrány v prvním soutěžním řízení v rámci Evropské vodíkové banky. Prostředky na tuto aukci pocházejí z příjmů systému EU pro obchodování s emisemi. Dotováním výroby obnovitelného vodíku připravuje banka půdu pro ekologičtější budoucnost a zároveň posiluje snahy evropských průmyslových odvětví o dekarbonizaci. Vítězní uchazeči budou vyrábět vodík z obnovitelných zdrojů v Evropě a obdrží dotaci na překlenutí cenového rozdílu mezi jejich výrobními náklady a tržní cenou vodíku, která je v současnosti určována výrobci z neobnovitelných zdrojů. Obnovitelný vodík, který vyrábějí, se bude používat v odvětvích jako ocel, chemikálie, námořní doprava a hnojiva.

Sedm vybraných projektů vyhrálo aukci, která celkem přilákala 132 nabídek. Vybraní uchazeči společně plánují během deseti let vyrobit 1,58 milionu tun obnovitelného vodíku, čímž se vyhnou více než 10 milionům tun emisí CO2. Vybrané projekty se nacházejí ve čtyřech evropských zemích (Finsko, Španělsko, Portugalsko a Norsko). Předložily nabídky v rozmezí od 0,37 EUR do 0,48 EUR za kilogram vyrobeného vodíku z obnovitelných zdrojů a splnily i ostatní kvalifikační požadavky. Dotace poskytnuté vítězným uchazečům se pohybují od 8 do 245 milionů EUR.

Podle podmínek grantových dohod musí vybrané projekty zahájit výrobu vodíku z obnovitelných zdrojů do pěti let, přičemž dotační podpora bude k dispozici až deset let. Tento časový harmonogram podtrhuje závazek Komise prosazovat včasná opatření a realizovat hmatatelné výsledky při přechodu na obnovitelné zdroje energie.

Zdroj ZDE.