Úloha uhlíkových kreditů při rozšiřování inovativních technologií čisté energie

Zpráva, kterou společně vydaly Mezinárodní agentura pro energii (IEA) a GenZero, se zabývá klíčovou úlohou uhlíkových kreditů při plošném zavádění inovativních vodíkových technologií čisté energie

Zpráva The Role of Carbon Credits in Scaling Up Innovative Clean Energy Technologies zkoumá, jak mohou vysoce kvalitní uhlíkové kredity sloužit jako katalyzátory pro urychlené zavádění vodíku s nízkými emisemi, udržitelných leteckých paliv (SAF) a přímého zachycování a ukládání vzduchu (DACS), což jsou základní složky při dosahování globálních cílů v oblasti nulových emisí.

Do roku 2030 musí výroba vodíku s nízkými emisemi navýšit ze současných zanedbatelných úrovní na závratných 70 milionů tun. Stejně tak podíl SAF na konečné spotřebě energie v letectví musí vzrůst prakticky z nuly na přibližně 11 %. Roční pohlcování CO2 prostřednictvím DACS se navíc musí stupňovat na téměř 70 Mt CO2, což znamená monumentální posun od současných úrovní blízkých nule.

Dosažení takto ambiciózních cílů však závisí na odpovídajícím zvýšení investic. Vlády hrají klíčovou roli při uvolňování investičních příležitostí prostřednictvím kombinace politik a inovativních finančních nástrojů. Uhlíkové kredity se v tomto úsilí objevují jako klíčový zprostředkovatel.Vlády a soukromý sektor musí ve spolupráci vytvářet účinné strategie, které vytvoří prostředí příznivé pro investice. Aby se potenciál uhlíkových kreditů využil, je zapotřebí soustředěného úsilí o vypracování jasných pokynů k uhlíkovému účetnictví. Klíčové jsou navíc iniciativy na podporu sběru údajů o emisích, které vytvářejí základ pro informované rozhodování a formulování politik.

Zdroj ZDE a ZDE