Pravidla pro ochranu životního prostředí před průmyslovými emisemi

Rada přijala revidovanou směrnici o průmyslových emisích (IED) a nařízení o zřízení portálu průmyslových emisí (IEP) − dva vzájemně se doplňující právní předpisy zaměřené na regulaci a sledování dopadu průmyslových činností na životní prostředí

Revidovaná pravidla upřednostňují snižování škodlivých emisí z průmyslových zařízení a zároveň podporují energetickou účinnost, oběhovou ekonomiku a dekarbonizaci. Jejich cílem je zajistit lepší ochranu lidského zdraví i životního prostředí. Jedním z klíčových bodů aktualizovaných nařízení je rozšíření jejich působnosti tak, aby pokrývala širší škálu průmyslových činností. Zatímco stávající směrnice již regulovala zařízení, jako jsou elektrárny, rafinérie a zařízení na zpracování odpadu, revidovaná směrnice nyní zahrnuje rozsáhlé intenzivní chovy hospodářských zvířat, těžební činnosti a výrobu baterií. Toto rozšíření zdůrazňuje závazek řešit průmyslové emise komplexně.

Směrnice navíc zavádí opatření k zefektivnění administrativních procesů. Zavedení elektronického systému povolení (e-permit) do roku 2035 má za cíl zefektivnit vydávání povolení a snížit zátěž pro průmyslové subjekty, a snížit tak byrokratické překážky.

Zajištění souladu s předpisy je základním kamenem aktualizované směrnice. Členské státy jsou pověřeny zavedením účinných donucovacích mechanismů a ukládáním přiměřených sankcí za neplnění. Za závažná porušení předpisů by mohly být uloženy sankce až do výše 3 % ročního obratu provozovatele v Unii, což by zdůraznilo závažnost porušení předpisů.

Spolu s revidovanou směrnicí přijala Rada nařízení o zřízení nového portálu průmyslových emisí, který nahradí stávající evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek (E-PRTR). Tento nový portál bude sloužit jako komplexní úložiště informací o průmyslových emisích, zlepší přístup veřejnosti k údajům a usnadní větší účast na rozhodovacích procesech v oblasti životního prostředí.

Tato aktualizovaná nařízení, která jsou v souladu s ambiciózními cíli Zelené dohody, znamenají významný krok k dosažení cílů EU v oblasti nulového znečištění. Zpřísněním kontrol průmyslových emisí, podporou transparentnosti a zapojení veřejnosti EU znovu potvrzuje svůj závazek budovat čistší životní prostředí.

Zdroj ZDE.