EU a Japonsko zahájily posílený dialog o pokročilých materiálech

EU a Japonsko budou spolupracovat na vývoji nových materiálů používaných v kritických hospodářských odvětvích

Iliana Ivanova, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež, a Hiroki Matsuo, náměstek ministra pro vědu, technologie a inovační politiku, 2. dubna 2024 v Tokiu oznámili zahájení posíleného dialogu mezi EU a Japonskem o vyspělých materiálech.

Oznámení následuje po nedávném sdělení Komise o vyspělých materiálech pro vedoucí postavení v průmyslu přijatém dne 27. února 2024. Pokročilé materiály používané v klíčových odvětvích a aplikacích, jako jsou obnovitelné zdroje energie, baterie, budovy s nulovými emisemi a polovodiče, jsou klíčovou technologií umožňující přechod k zelené a digitální technologii a zásadní součástí hospodářské suverenity a strategické nezávislosti. EU a Japonsko mají v této technologii celosvětové prvenství. Spolupráce posílí oblasti nových a vznikajících technologií na úrovni skupiny G7.

Zesílený dialog mezi EU a Japonskem o vyspělých materiálech staví na úspěchu spolupráce mezi EU a Japonskem v oblasti výzkumu a inovací v materiálových vědách, včetně vývoje nových materiálů pro nahrazování kritických kovů nebo vyspělých materiálů pro výkonovou elektroniku. Jejím cílem je vytvořit platformu pro sdílení informací o vývoji politik a pro zkoumání příležitostí k provádění výzkumu založeného na spolupráci v oblastech společného zájmu.

Zdroj ZDE.