Ocenění evropských měst za klimatickou neutralitu

23 evropských měst bylo oceněno EU Mission Label za jejich úsilí o klimatickou neutralitu

Ocenění EU Mission Label bylo uděleno 23 městům, která jsou součástí mise EU pro klimaticky neutrální a inteligentní města, jedné z misí EU v rámci programu Horizon Europe. Označení uznává plány měst na dosažení neutrality klimatu již do roku 2030 a jeho cílem je usnadnit přístup k veřejnému a soukromému financování. Ocenění udělila Iliana Ivanova, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež během slavnostního ceremoniálu se starosty a zástupci měst na Dnech výzkumu a inovací EU, největším fóru v Evropě, jehož cílem je diskutovat o budoucnosti vědy a inovací a společně vytvářet řešení s občany a zúčastněnými stranami.

Ocenění získala tato města: Ioannina, Kalamata, Kozani, Soluň (Řecko), Heidelberg (Německo), Leuven (Belgie), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Finsko), Barcelona, Sevilla (Španělsko), Pecs (Maďarsko), Malmö (Švédsko), Guimaraes, Lisabon (Portugalsko), Florencie, Parma (Itálie), Marseille, Lyon (Francie), Limassol (Kypr) a Izmir (Türkiye).

Ocenění mise EU je důležitým milníkem. Uznává úspěšný rozvoj Climate City Contracts, které nastiňují celkovou vizi měst pro neutralitu klimatu a obsahují akční plán i investiční strategii. Města spoluvytvářejí své smlouvy o Climate City s místními zúčastněnými stranami včetně soukromého sektoru a občanů.

Zdroj ZDE.