Doporučení ke snížení emisí do roku 2040

Komise předkládá doporučení pro cíl snížení emisí do roku 2040, aby byla v roce 2050 vytyčena cesta k neutralitě klimatu

Komise předložila sdělení o evropském cíli v oblasti klimatu do roku 2040 a doporučuje snížit do roku 2040 emise skleníkových plynů o 90 % ve srovnání s úrovněmi z roku 1990. Sdělení stanovuje řadu podpůrných politických podmínek, které jsou nezbytné pro dosažení cíle. Zahrnují plné provedení dohodnutého rámce do roku 2030, zajištění konkurenceschopnosti evropského průmyslu, větší zaměření na spravedlivý přechod, rovné podmínky s mezinárodními partnery a strategický dialog o rámci pro období po roce 2030, včetně dialogu s průmyslem a zemědělským odvětvím.

Dokument rovněž zmiňuje přínos výzkumu a inovací k dosažení cílů. Zdůrazňuje potřebu více investovat do výzkumu a demonstrací inovativních technologií, koordinovat úsilí EU a členských států v oblasti výzkumu a inovací a posílit úsilí o uvedení inovací na trh a jejich rozšíření. Horizon Europe a partnerství s průmyslem a členskými státy budou hrát důležitou roli při přechodu nízkouhlíkových technologií pro energeticky náročná odvětví od základního výzkumu k jejich zavádění. Samotný program Horizon Europe vyčlení na opatření v oblasti klimatu přes 30 miliard EUR (nejméně 35 % svého rozpočtu).

Zdroj ZDE.