Výzva pro navýšení rozpočtu FP10

Klíčoví aktéři výzkumu vyzývají ke strategickému posunu směrem k větším investicím do výzkumu a inovací pro budoucí prosperitu Evropy

Asociace evropských univerzit (EUA), Science Europe a Evropská asociace výzkumných a technologických organizací (EARTO) společně napsaly otevřený dopis Ilianě Ivanovové, evropské komisařce pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež. Dopis zdůrazňuje význam investic EU do výzkumu a inovací, zejména s ohledem na podobu příštího rámcového programu EU pro výzkum a inovace (FP10) a nadcházející evropské volby. Sdružení, zastupující klíčové aktéry v oblasti výzkumu a inovací, zdůrazňuje zásadní úlohu investic EU do výzkumu a inovací při řešení globálních problémů, zvyšování konkurenceschopnosti EU a posilování strategické autonomie. Argumentují zdvojnásobením rozpočtu rámcového programu FP10 na 200 miliard EUR, což považují za klíčový krok k tomu, aby Evropa mohla řešit naléhavé společenské výzvy.

Dopis se také zabývá otázkami jako zajištění rozpočtové stability, ochrany finančních prostředků před nevýzkumnými a inovačními účely, vyvážení podpory programů napříč různými fázemi výzkumného a inovačního kontinua, podporou součinnosti s ostatními programy EU a podporou vnitrostátních investic do výzkumu a inovací. Otevřený dopis předchází nadcházející komplexní vizi EUA pro FP10.

Zdroj ZDE.