Nová konsorcia evropské výzkumné infrastruktury

Evropská komise zřídila konsorcium INFRAFRONTIER ERIC a konsorcium LOFAR ERIC jako dvě nová konsorcia evropských výzkumných infrastruktur (ERIC)

LOFAR (LOw Frequency ARray) s koherentně řízenými zařízeními umístěnými v několika zemích znovu oživil nízkofrekvenční radioastronomii. LOFAR má nebývalou citlivost a úhlové rozlišení, ohromné zorné pole a mnohopaprskové schopnosti. Konsorcium LOFAR ERIC jako celosvětově vedoucí distribuovaná výzkumná infrastruktura s dlouhodobou perspektivou zajistí transparentním způsobem přístup k široké škále služeb vědeckého výzkumu pro celé evropské společenství. Konsorcium LOFAR ERIC bude mít sídlo v nizozemském Dwingeloo; dalšími zakládajícími členy jsou Bulharsko, Německo, Irsko, Itálie a Polsko.

Konsorcium INFRAFRONTIER ERIC bude koordinovat provoz distribuovaného světového systému INFRAFRONTIER RI, evropské výzkumné infrastruktury pro tvorbu, fenotypizaci, archivaci a distribuci modelových systémů in vivo/in vitro a souvisejících údajů. Konsorcium INFRAFRONTIER ERIC bude koordinovat přístup ke službám a zdrojům pro výzkum funkce genů ve zdraví a nemocech a podporovat studie, které vedou k průlomovým objevům u důležitých nemocí, jako je rakovina nebo vzácná onemocnění. Konsorcium INFRAFRONTIER ERIC bude mít sídlo v Mnichově; dalšími zakládajícími členy jsou Česká republika, Finsko, Francie, Řecko a Švédsko.

Konsorcium evropské výzkumné infrastruktury je zvláštní právní formou, která usnadňuje zřizování a provoz výzkumných infrastruktur s evropským zájmem. To pomáhá strukturovat a integrovat výzkumné činnosti a zdroje v rámci EVP a vede to k významným společným investicím do výzkumu a inovací v Evropě.

Zdroj ZDE.