Research, innovation, and technology policy in times of geopolitical competition

Dokument zdůrazňující význam evropské technologické politiky, která podporuje udržitelnost, demokracii a zodpovědné inovace

Odborná skupina pro hospodářský a společenský dopad výzkumu a inovací (ESIR) ve své poslední publikaci Research, innovation, and technology policy in times of geopolitical competition zdůrazňuje, jak je evropský zavedený model otevřenosti zpochybňován. V éře rozvratu, geopolitického napětí, klimatických výzev a technologické revoluce, která přetváří svět, vyzývá k otevřené strategické autonomii a technologické suverenitě, aby se dokázal orientovat v tomto transformačním prostoru.

ESIR se zabývá otázkou, jak lze tento pojem „otevřenosti“ udržet jako základní charakteristiku evropských hodnot, spojenou se způsobem života, v němž je svoboda myšlení, projevu a experimentování považována za zásadní. Dokument vyzývá ke strategické politice výzkumu, inovací a technologií. Taková politika musí stimulovat digitalizaci a vznikající technologie ke společenskému prospěchu a zároveň zajistit konkurenceschopnou udržitelnost. Spojený s Evropskou zelenou dohodou by měl vytvořit globální rámce pro udržitelnou budoucnost, které by se vyhýbaly protekcionismu a vládnímu přehmatu.

Dokument je dostupný ZDE.

Zdroj ZDE.