Studie k posílení transformační inovační politiky

Dvě nedávno vydané publikace ukazují, jak posílit transformační inovační politiku v EU

První studie The transformative nature of the European framework programme for research and Innovation hodnotí transformační povahu rámcového programu EU pro výzkum a inovace. Rozpětí od šestého rámcového programu v roce 2002 do programu Horizon Europe v roce 2023 sleduje významný posun od čistě technologických inovací k řešení širších společenských výzev a cílů udržitelného rozvoje v politikách EU v oblasti výzkumu a inovací. Vyzdvihuje zvýšení rozpočtových prostředků a rozšíření rámcového programu, přičemž klade důraz na inovativní nástroje financování, které upřednostňují účast zúčastněných stran a podporu experimentů.

Druhá studie Systems based methods for research & innovation policy zdůrazňuje, že využití systémového přístupu v rámci politického cyklu výzkumu a inovací může podpořit přizpůsobivost, spolupráci, dlouhodobý dopad a podpořit transformační potenciál politiky EU v oblasti výzkumu a inovací.

Výsledky těchto studií mohou přispět k diskuzím o přípravě příštího rámcového programu FP10 a podpořit větší transformační dopad rámcového programu.

Dokumenty jsou dostupné ZDE a ZDE.

Zdroj ZDE.