Mise EU pro klimaticky neutrální a inteligentní města

Deset evropských měst oceněných za plány klimatické neutrality do roku 2030

Deset evropských měst získalo označení Mise EU pro klimaticky neutrální a inteligentní města, která uznává jejich plány stát se do roku 2030 klimaticky neutrálními. Aby bylo tohoto schválení dosaženo, všechna města úspěšně vypracovala smlouvu Climate City. Tyto smlouvy nastiňují cestu daného města k uhlíkové neutralitě, která může mimo jiné zahrnovat čistou mobilitu, ekologické urbanistické plánování nebo zlepšení energetické účinnosti. Označení EU Mission Label umožňuje městům přístup k veřejnému financování a může pomoci přilákat soukromé investice k dosažení daných klimatických cílů.

Mise EU pro klimaticky neutrální a inteligentní města zahrnuje 100 měst ze všech 27 členských států a 12 dalších měst přidružených k programu EU, Horizon Europe. EU tvrdí, že tento program zahájila kvůli nepřiměřenému dopadu, který mají města na životní prostředí. Městské oblasti se na celosvětových emisích podílejí více než 70 % a spotřebovávají více než 65 % světové energie, takže EU zaměřila své úsilí na uhlíkovou neutralitu v těchto emisních oblastech.

Ocenění obdržela tato města: Sønderborg (Dánsko), Mannheim (Německo), Madrid, Valencie, Valladolid, Vitoria-Gasteiz a Zaragoza (Španělsko), Klagenfurt (Rakousko), Cluj-Napoca (Rumunsko) a Stockholm (Švédsko)

Zdroj ZDE.