Analýza demografických trendů

Globální demografický expertní průzkum o příčinách a důsledcích demografických změn

Společné výzkumné středisko Evropské komise (JRC) zveřejnilo technickou zprávu Global Demography Expert Survey on the Drivers and Consequences of Demographic Change. Zpráva, která byla zveřejněna 17. října 2023, analyzuje složité procesy demografických trendů, jako je stárnutí populace, změny rodinných struktur, urbanizace a mezinárodní migrace, které jsou všechny ovlivněny širokou škálou sociálních, hospodářských, kulturních a politických faktorů. V reakci na průzkum provedený Společným výzkumným střediskem, Mezinárodním institutem pro aplikovanou systémovou analýzu (IIASA) a Populačním oddělením OSN odborníci na demografii z celého světa vyjádřili své názory na budoucnost porodnosti, úmrtnosti a migrace, jakož i na úlohu politik pro řešení důsledků demografických změn.

Celkově výsledky průzkumu zveřejněné v technické zprávě SVS naznačují, že demografické výzvy budoucnosti nemusí mít přímočará demografická řešení. Řešení těchto problémů bude spíše vyžadovat důraz na posílení adaptačních schopností společností. To zahrnuje přizpůsobení politik důsledkům demografických změn v oblastech, jako je zdravotnictví, vzdělávání a zaměstnanost.

Globální demografické prognózy, vypracované mezinárodními institucemi, se dnes z velké části shodují na předpokládaných populačních trendech do roku 2050. To znamená, že dnes máme poznatky o tom, jak se bude globální demografie v příštích třiceti letech pravděpodobně vyvíjet, což usnadňuje plánování politických reakcí. Výsledky průzkumu poskytují důkazy o hlavních faktorech ovlivňujících budoucí populační trendy a podporují Evropskou komisi v jejím úsilí o začlenění otázek demografie do všech politik.

Výsledky průzkumu informovaly o sdělení Komise „Demografická změna v Evropě: soubor nástrojů pro opatření“, zveřejněném 11. října, které představuje soubor politických nástrojů, jež mají členské státy k dispozici pro řízení demografických změn a jejich dopadů na společnost a hospodářství EU, včetně její globální konkurenceschopnosti.

Dokument je dostupný ZDE.

Zdroj ZDE.