STI for Ecosystem Performance

Dne 17. října 2023 byla zveřejněna zpráva s názvem Věda, technologie a inovace (STI) pro výkonnost ekosystémů – urychlení přechodu k udržitelnosti

Evropská komise, generální ředitelství pro výzkum a inovace, zveřejnila zprávu STI for Ecosystem Performance, která zkoumá výzvy s potenciálem hluboce proměnit dynamiku mezi společností a přírodou. Zpráva vyzývá k přehodnocení a potenciálnímu předefinování tohoto vztahu a obhajuje posun od převládajícího modelu využívání přírody výhradně pro společenské přínosy k vyváženějšímu přístupu, který upřednostňuje současný růst a ochranu přírody i společnosti.

Význam udržitelnosti a zachování biosféry v politických diskusích je zřejmý, ale jejich praktické provádění vyžaduje další zkoumání. V dynamickém světě s nadějnými pokroky i nezdary se rozvíjejí politiky zelené transformace, takže je obtížné rozeznat dopad vědy, technologií a inovací. Výsledkem je, že definování agend výzkumné politiky se stává složitějším, což je ovlivněno měnícími se hodnotami vázanými na přírodu.

Na podporu politiky výzkumu a inovací při řešení této složitosti zpráva poskytuje budoucí scénáře založené na třech odlišných hodnotových systémech: 1) kde je příroda hlavně ekonomickým aktivem s poškozením i obnovou, 2) kde je začleněna do sociálně-technických systémů životně důležitých pro společnost, 3) kde se různorodé komunity starají o přírodu, včetně lidí a nelidských prvků, jako jsou krajiny a živé bytosti. V tomto systému jsou příroda a společenství úzce propojeny.

Studie použila tyto scénáře ke zdůraznění významu rychle se vyvíjejících věd a technologií pro přispění k udržitelnosti a k předvedení rozmanitých přístupů k tvorbě politik a programů v oblasti výzkumu a inovací.

Dokument je dostupný ZDE.

Zdroj ZDE.