Nový pokrok technologie 3D

Vědci vyvinuli extenzivní metodu 3D tisku pro syntetické tkáně a kultivované buňky

Výzkumníci z Oxfordské univerzity vyvinuli uměle vytvořenou tkáň představující zjednodušenou mozkovou kůru pomocí 3D tisku lidských kmenových buněk. Po implantaci do řezů myšího mozku se struktury integrovaly s hostitelskou tkání. Tato technika poskytuje prostředek k vytvoření 3D tkání, která přibližuje vědce k vytvoření personalizované implantační léčby poranění mozku.

Poranění mozku, včetně úrazů způsobených traumatem, mozkovou mrtvicí a operací mozkových nádorů, obvykle vedou k významnému poškození mozkové kůry (vnější vrstvy lidského mozku), což vede k obtížím při poznávání, pohybu a komunikaci. V současné době neexistuje účinná léčba závažných poranění mozku, což má vážné dopady na kvalitu života.

Slibnou cestou léčby poranění mozku by v budoucnu mohly být regenerační terapie tkání, zejména ty, při nichž jsou pacientům implantovány jejich vlastní kmenové buňky. Včetně možností, jak léčit poranění mozku, by se tyto upravené tkáně mohly využít při hodnocení léků, studiích vývoje mozku a pro lepší pochopení základu poznávání.

Zdroj: ZDE.