Uhlíkové vyrovnání na hranicích

Hlavním záměrem je zabránit úniku uhlíku

Od 1. října 2023 vstoupil v platnost mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích (Carbon Border Adjustment Mechanism), který ustanovila Rada Evropské unie. Bude platit do roku 2025 a během tohoto období budou dovozci zboží ze zemí mimo EU, na které se vztahuje CBAM, povinni hlásit vložené emise ze svého dovozu, aniž by jim vznikly jakékoli finanční závazky. Povinnost nakupovat a odevzdávat certifikáty CBAM pak začne platit od roku 2026, čímž se v podstatě zavede cena uhlíku, která by měla odrážet úroveň cen povolenek v systému EU ETS (Evropský systém pro obchodování s emisemi).

CBAM se bude zpočátku vztahovat na dovoz elektřiny, hliníku, železa a oceli, cementu, hnojiv a vodíku. Od roku 2026 bude při dovozu tohoto zboží do EU vybírána uhlíková daň na základě vložených emisí vzniklých během výrobního procesu. Hlavním cílem mechanismu je narovnat podmínky pro evropské výrobce, kteří v rámci EU ETS čelí ceně uhlíku za své emise, a zároveň celosvětově podpořit průmyslovou dekarbonizaci.

Pro usnadnění vykazování zveřejnila Evropská komise komplexní pokyny jak pro dovozce v EU, tak pro výrobce mimo EU, jak tato nová pravidla prakticky provádět. Prováděcí nařízení prošlo před svým přijetím důkladným procesem veřejné konzultace a následně obdrželo schválení od výboru CBAM složeného ze zástupců členských států EU. CBAM je přelomovým nástrojem EU pro řešení úniku uhlíku, a nahradí tak bezplatné přidělování povolenek, které bude postupně ukončováno souběžně s postupným zaváděním poplatku CBAM v průběhu devíti let od roku 2026 do roku 2034.

Zdroj: ZDE.