Objeveno mayské město Ocomtun

Nedávno odkryté starověké Mayské město Ocomtun bylo velkým nalezištěm, které výzkumníci objevili s využitím laserové technologie LiDAR

Ocomtun leží na středním poloostrově Yucatán, který byl podle vědců dříve příliš drsný a nehostinný na to, aby se zde lidem dařilo. Desítky let si archeologové mysleli, že ultrahustá a poměrně suchá krajina této oblasti by byla příliš drsná na to, aby udržela rané osídlení mayské civilizace, která dominovala regionu zhruba od roku 250 př.n.l. do roku 900 př.n.l. Ale předpoklady o doletu Mayů jsou rychle narušeny díky technologii mapování světla, laserům, které mohou pomoci identifikovat tvary a struktury na dně džungle.

Díky této technologii objevil terénní tým to, co bylo dosud neznámé a masivní mayské město, které mohlo sloužit jako politické centrum regionu. Takzvané město Ocomtun už nyní způsobuje, že archeologové zpochybňují, co si mysleli, že vědí o starověkých Mayích.

Shromažďování údajů o Ocomtunu vyžadovalo tři čtyřhodinové lety. Pokaždé zařízení letadla vychrlilo miliardy laserových bodů (asi půl milionu pulsů za sekundu). Až po několika hodinách v laboratoři mohl tým začít při digitálním odlesňování vizuálně odstraňovat stromy a odhalovat tak člověkem vytvořené struktury pod nimi.

Zdroj: ZDE.