Nový předseda EUA

Funkce předsedy Evropské asociace univerzit se ujal Josep M. Garrell

Dne 3. července 2023 se Josep M. Garrell ujal funkce předsedy Evropské asociace univerzit (EUA). Garrell, bývalý rektor univerzity Ramona Llulla ve Španělsku, byl zvolen valným shromážděním EUA v dubnu jako nástupce profesora Michaela Murphyho. Ve svém inauguračním projevu Garrell zdůraznil význam EUA jako platformy pro evropské univerzity, nápomocné k utváření jejich společné budocnosti. Během svého funkčního období si klade za cíl udržet vliv EUA, zlepšit komunikaci a zviditelnit asociaci, pokročit v reformě akademického hodnocení, upřednostnit vzdělávací a výukovou misi a poskytnout hodnotu všem členům, včetně rozvoje vedení.

Garrell přináší do této role bohaté zkušenosti, od roku 2012 do roku 2022 působil jako rektor Ramon Llull University a zastával v této instituci různé vedoucí funkce. Byl rovněž zapojen do Konference rektorů španělských univerzit (CRUE) a v roce 2019 se stal členem rady EUA.

Správní rada rovněž přivítala místopředsedy Paula Boylea ze Swansea University (UK) a Ivanku Popovićovou, bývalou rektorku Univerzity v Bělehradě (Srbsko), spolu s novými a znovuzvolenými členy z univerzit po celé Evropě.

Zdroj: ZDE.