Úspěch misí HE ohrožen?

Podle generálního ředitele pro výzkum a inovace Evropské Komise chybí finance misím v rámci Horizon Europe

Pět významných výzkumných misí v rámci programu Horizon Europe, které si kladou za cíl řešit aktuální a nejpalčivější problémy Evropy, jako je změna klimatu a rakovina, nenaplňují očekávání kvůli nedostatku externího financování, uvedl Marc Lemaître, generální ředitel pro výzkum a inovace Evropské komise. Lemaître zdůraznil potřebu přilákat další zdroje financování, aby tyto mise měly šanci na úspěch. Zpráva o jejich pokroku má být zveřejněna příští týden.

Lemaître také vyjádřil obavy ohledně účinnosti programu Horizon Europe Widening, který má za cíl překlenout propast mezi slabšími a silnějšími výzkumnými subjekty v Evropě. Požadoval přezkum nástrojů tohoto programu a jejich dopadu. Lemaître připomenul, jak důležité je intenzivně pracovat na zlepšení podmínek pro výzkum v Evropě, abychom nezaostávali za USA nebo Čínou a za světovým vývojem nejnovějších klíčových technologií.

Jedním z kroků, které Evropa právě podniká ve směru zlepšit situaci je založení platformy STEP, v jejímž rámci bude investováno 10 miliard do klíčových technologií a průmyslu v Evropě. O této platformě jsem již informovali dříve tento týden.

Zdroj: ZDE.