Nový návrh EK ohledně bezpečnosti silničního provozu

Evropská komise navrhuje nové požadavky na řidičské průkazy

Komise dnes předložila návrhy na modernizaci pravidel pro řidičské průkazy, včetně zavedení digitálního řidičského průkazu platného v celé EU, a nová ustanovení, která mají usnadnit vymáhání pravidel silničního provozu přes hranice. V loňském roce zahynulo na silnicích EU více než 20 000 lidí a většina obětí byli chodci, cyklisté a uživatelé skútrů a motocyklů.

Nová pravidla zlepší bezpečnost pro všechny účastníky silničního provozu a pomohou tzv. Vision Zero – cíl EU snížit počet úmrtí na silnicích na nulu. Nová pravidla budou mimo jiné také lépe připravovat řidiče na vozidla s nulovými emisemi a na jízdu po městských silnicích, vedle většího počtu jízdních kol a v oblastech s mnoha chodci. Umožní také mladým řidičům získat zkušenosti prostřednictvím doprovodného systému řízení - od 17 let se mladí lidé budou moci naučit řídit a získat řidičský průkaz. Ti, kteří to zváldnou, budou moci již od svých 18. narozenin řídit sami, i profesionálně. Toto opatření má mimo jiné pomoci s nedostatkem profesionálních řidičů.

Příklady nových opatření jsou např.:

  • Minimálně dvouletá zkušební doba pro začínající řidiče po složení zkoušky a pravidlo nulové tolerance pro řízení pod vlivem alkoholu. To je zásadní, protože i když mladí řidiči představují pouze 8 % všech řidičů automobilů, 2 z 5 smrtelných nehod se týkají řidiče nebo spolujezdce mladšího 30 let.; nebo
  • Přizpůsobení školení a testování řidičů s cílem lépe připravit řidiče na přítomnost zranitelných uživatelů na silnici. To pomůže zvýšit bezpečnost chodců, cyklistů, ale i uživatelů e-skútrů a e-kol, neboť EU přechází k udržitelnější městské mobilitě.

Aby se zjednodušilo uznávání řidičských průkazů mezi členskými státy, navrhuje Komise zavedení digitálního řidičského průkazu. Výměna nebo obnova řidičského průkazu bude mnohem snazší, protože všechna řízení budou probíhat online. Ve stejném duchu bude také pro občany ze zemí mimo EU se srovnatelnými standardy bezpečnosti silničního provozu snazší vyměnit si řidičský průkaz za řidičský průkaz EU.

Zdroj: ZDE.