Další vývoj sporu mezi Maďarskem a EU

Maďarská vláda předložila Komisi EU plánované změny

Od poloviny prosince je více než 30 vysokoškolských maďarských institucí odříznuto od financování Evropské Unie v rámci programů Horizon Europe a Erasmus +. Stalo se tak kvůli obavám EU obavám o porušování zásad právního státu v zemi. Konkrétně, problémem jsou tzv. veřejné svěřenecké fondy, které mají zmiňované instituce pod svoji správou nebo je financují. Zároveň ale v jejich radách a řídících orgánech zasedají vysoce postavení politici a lidé úzce napojeni na premiéra země, Viktora Orbána, a jeho politickou stranu. Po diskuzích v Bruselu maďarští politici uvedli, že maďarská vláda je otevřená změnám, a to tak, aby politici, včetně úřadujících vládních ministrů, nemohli zasedat v radách veřejných svěřeneckých fondů, a aby funkce členů v těchto radách byla časově omezená.

Sedm maďarských ministrů v reakci na to souhlasilo s tím, že odstoupí z funkcí ve správních radách. Maďarsko oficiálně předložilo Evropské komisi návrh týkající se změn, které plánuje, a Komise je nyní posuzuje. Zda budou změny dostatečné, je zatím otázkou, musí ale přesvědčit jak Komisi, tak Evropskou Radu, který je rozhodujícím činitelem při uvolnění přístupu k fondům.

S plánem změn maďarské vlády ale nesouhlasí výzkumní a akademičtí pracovníci v zemi. Podle skupiny maďarských výzkumníků, odstranění ministrů ze správních rad zvláštních nadací kontrolujících maďarské univerzity postrádá smysl a neřeší legitimní obavy EU o právní stát a transparentnost.

Zdroj: ZDE.