EIC vybrala nové projekty v rámci EIC Transition

Investuje do nich 79,3 milionu EUR

Evropská rada pro inovace (EIC) vybrala po zářijové uzávěrce přechodu EIC 2022 34 projektů. Úspěšné návrhy byly vybrány ze 181 způsobilých návrhů a obdrží celkem 79,3 milionu EUR z finančních prostředků EU (až 2,5 milionu EUR pro každého).

Projekty EIC Transition se zaměřují na výsledky vytvořené projekty EIC Pathfinder, FET (Future and Emerging Technologies) nebo Proof Concept Evropské rady pro výzkum (ERC), jejichž cílem je zdokonalit technologie a vytvořit obchodní argumenty pro konkrétní aplikace. Každý projekt obdrží grant ve výši až 2,5 milionu EUR na validaci a demonstraci technologií v aplikačně relevantním prostředí a na rozvoj připravenosti trhu. Vybrané projekty budou mít přístup ke službám EIC pro urychlení podnikání, včetně koučování, mentoringu a partnerských akcí. Projekty jsou rovněž způsobilé pro zrychlený režim přístupu k akcelerátoru EIC pro podporu komercializace a rozšíření fází.

Přechod EIC podporuje jak jednotlivé subjekty (výzkumné týmy, malé a střední podniky, spin outy), tak malá konsorcia (až 5 partnerů z různých zemí). Úspěšní účastníci pocházejí ze 17 členských států EU a přidružených zemí programu Horizon Europe.

Tato poslední výzva EIC k přechodu zahrnovala cílené financování čisté energie, zelených digitálních přístrojů a terapií a diagnostiky založených na RNA pro komplexní technologie nebo technologie vzácných genetických onemocnění, jakož i otevřené financování jakékoli oblasti technologií.

Zdroj: ZDE.