Jednání Maďarska a EU

Maďarsko je ochotno změnit zákony, aby rozmrazilo fondy Horizont a Erasmus pro 21 univerzit

Maďarský ministr Tibor Navracsics říká, že vláda je otevřená změně struktury tzv. veřejných svěřeneckých fondů či nadací důvěry veřejnosti, které nedávno zřídila za účelem dohledu nad 34 univerzitami a kulturními institucemi, v souladu s požadavky EU spojenými s obavami o právní stát. Vyplývá to ze středeční schůzky Tibora Navracsicse, maďarského ministra regionálního rozvoje, s komisařem pro rozpočet EU Johannesem Hahnem a komisařkou pro výzkum Mariyou Gabrielovou. Hahn se v úterý setkal také s maďarskou ministryní spravedlnosti Judit Vargovou.

Spěšně organizované diskuse následují po prosincovém rozhodnutí Rady EU o přerušení financování maďarských institucí vedených veřejnými svěřeneckými fondy v rámci programů Horizon Europe a Erasmus+.

Po včerejších rozhovorech Navracsics vyjádřil otevřenost ke změně pravidel, a to tak aby politici, včetně úřadujících vládních ministrů, nemohli zasedat v radách těchto nadací, a k zavedení pevně stanoveného období, jak dlouho může kterýkoli člen rady působit, což je v současnosti bez omezení. V dalších jednáních mezi Maďarskou vládou a EU by mělo být vyjednáno více detailů, jako například jak vysoce postavený politik musí být, aby mu byl zamezen přístup od rady těchto fondů.

Studenti a výzkumní pracovníci ze zasažených univerzit mohou v tuto chvíli podávat žádosti o finance v rámci programů Erasmus a Horizon Europe.

Zdroj: ZDE.