Španělští výzkumníci chtějí vyšší rozpočet na základní vědu

Horizon Europe: Podpora základní nebo aplikované vědy?

 

Španělští výzkumníci se domnívají, že základní věda by měla být podpořena větším podílem peněz z rámcového programu Horizon Europe.

Přestože Evropská komise chce zvýšit celkové financování rámcového programu Horizon Europe, částka pro pilíř I Excelentní věda, tj. pro základní vědu, která neklade na vědce přesné požadavky, by mohla být nižší než ta v programu Horizon 2020.

Důvody hrozícího podfinancování 1. pilíře jsou prosté – Německo nemá zájem tolik participovat v rámcovém programu, státy východní Evropy nechtějí krátit kohezní fondy. A Velká Británie hrozí Brexitem. Kromě toho panují silné názory, že je třeba zkoumat konkrétní věci týkající se udržitelnosti a změny klimatu – na základní vědu tak v rozpočtu rámcového programu Horizon Europe nezbývá tolik financí, kolik by bylo ideální.

Španělští vědci z CSIC se obávají, že při nedostatečném financování základní vědy zůstane Evropa za Amerikou a Asií. Přestože je aplikovaná věda sloužící k inovacím důležitá, nelze se k ní dostat bez předchozích znalostí poskytnutých v rámci základní vědy.

Zdroj: ZDE.