Konzultace k Horizon Europe

Komise obdržela více než 8 000 odpovědí v rámci konzultací k programu Horizon Europe.

 

V rámci konzultací běžely dva samostatné průzkumy, kterých se zúčastnily zejména univerzity, ale i podniky, neziskové organizace a veřejná správa.

První z průzkumů se zaměřoval na podporu výzkumu a inovací v prvních čtyřech letech rámcového programu spolu s popisem předpokládaných dopadů, mezioborových záležitostí a oblastí pro intervenci.  Z výsledků průzkumu vyplývá, že respondenti podporují navrhované dopady a priority. Také zdůrazňují důležitost výzkumu a inovací udržitelných řešení, zejména týkajících se změn klimatu.

Druhý průzkum, který trval 2 měsíce, tedy o měsíc méně než první průzkum, se zaměřoval na implementační strategii rámcového programu. Evropská komise shledala, že respondenti oceňují zjednodušení, které Horizon Europe přinese, avšak i tak by uvítali další zlepšení, např. méně komplexní výzvy, lepší evaluační feedback, vylepšení Funding and Tenders portálu.

Komise zatím výsledky obou průzkumů zpracovává. Komplexní výsledky budou k dispozici na konci října pro strategický plánovací proces rámcového programu Horizon Europe.

Zdroj: ZDE.