EU - Čína: nové vlajkové iniciativy ve výzkumu a investicích

 Plán nových vlajkových iniciativ zaměřených na "zelená" řešení

Během 3. summitu EU a Číny se 2. června uskutečnil dialog o spolupráci EU a Číny v oblasti inovací. Jedním z výsledků je plán na posílení spolupráce ve výzkumu a inovacích prostřednictvím nových vlajkových iniciativ zaměřených na potraviny, zemědělství, biotechnologie, životní prostředí, udržitelnou urbanizaci, povrchovou dopravu, bezpečnější a zelenější letectví a využití biotechnologií pro lidské zdraví a životní prostředí. Tyto vlajkové iniciativy se týkají řady témat týkajících se spolupráce s Čínou v rámci programu Horizon 2020. Důraz bude kladen na zelené iniciativy zaměřené na kvalitu vody ve městech, přírodní řešení při obnově městských ekosystémů, snížení vlivu dopravy na kvalitu ovzduší a dopadů letecké dopravy na klimatické změny, anebo využití biotechnologií při obnově životního prostředí.

Evropský komisař pro vědu a výzkum Carlos Moedas a čínský ministr pro vědu a technologie Wan Gang take podepsali administrativní opatření obnovující mechanismus spolufinancování výzkumu a inovací mezi EU a Čínou, na jehož základě čínská strana zajistí na období let 2018 - 2020 částku 200 milionů jüanů (v přepočtu 25 mil. Eur) ročně pro čínské subjekty, které se budou v rámci programu H2020 podílet na projektech s evropskými partnery. Evropská unie plánuje nadále vynakládat přes 100 mil. Eur ročně pro spolupráci evropských firem a organizací s Čínou.

Navíc Společné výzkumné centrum (Joint Research Centre - JRC) podepsalo s Čínskou akademií věd zastřešující rámcovou dohodu týkající se dlouhodobé spolupráce v dálkovém průzkumu a pozorování Země. Dohoda má tuto spolupráci rozšířit a a rozvinout nové vědecké přístupy v klíčových oblastech jako je kvalita ovzduší, obnovitelná energie, klimatické změny, ochrana životního prostředí, digitální ekonomika, regionální inovační politika a inteligentní specializace. Moedas připomněl, že tímto krokem se oba regiony připojují k plnění cílů Agendy pro trvale udržitelný rozvoj 2030, přijaté Valným shromážděním OSN v září 2015.

Během letošního kola dialogu o spolupráci byla také dohodnuta podpora otevřené vědy a výměna dobré praxe v otevřeném přístupu k publikacím a výsledkům výzkumu. Došlo také k potvrzení recipročního přístupu k technologiím a inovačním zdrojům. EU a Čína také odsouhlasily podporu inovací a podnikání a nových způsobů spolupráce – jde například o posilování vazeb mezi inovačními platformami, kofinancování budoucí spolupráce malých a středních podniků a podpora startupů a startupových služeb.

Čína je ve výzkumu a inovacích pro EU dlouhodobým významným partnerem. Vzájemné vztahy jsou upraveny Smlouvou o vědecké a technické spolupráci z roku 1998, obnovené v roce 2014. Vedle ní také od roku 2008 existuje mezi ČLR a Euratomem smlouva o mírovém využití jaderné energie. V roce 2014 byl zahájen dialog o spolupráci v oblasti inovací na vysoké úrovni. Tato spolupráce v posledních letech významně posílila. Během fungování 7. rámcového programu pro vědu a výzkum byla Čína třetím nejvýznamnějším mezinárodním partnerem – přes tři stovky čínských organizací se podílelo na 227 různých projektech spolupráce v hodnotě celkem 33 mil. Eur, vynaložených evropskou stranou. Dalších 316 případů účasti čínských partnerů lze najít v rámci Akcí Marie Sklodowska-Curie. Do programu Horizon 2020 podali čínští žadatelé téměř 700 návrhů a výsledkem je účast 117 subjektů ve 47 společných projektech.

Více o spolupráci EU a ČLR v oblasti vědy, výzkumu a inovací najdete ZDE.