Podpora výzkumu vodíkových technologií v ČR

Akademie věd ČR apeluje na podporu výzkumu vodíkových technologií s cílem energetické nezávislosti České republiky

Akademie věd ČR ve svém nedávném stanovisku nazvaném AVex zdůrazňuje naléhavou potřebu investovat do výzkumu vodíkových technologií a alternativních paliv na bázi uhlíku. Tato investice je klíčová pro přechod od fosilních paliv k bezemisním zdrojům energie a zároveň pro snížení závislosti České republiky na dovozu energie. Podle stanoviska je Česká republika takřka úplně závislá na dovozu energie kvůli omezené dostupnosti primárních energetických zdrojů. Současné energetické zdroje jsou převážně fosilního charakteru, což může být v budoucnosti ekonomicky nevýhodné.

Dokument AVex identifikuje nedostatečnou podporu dlouhodobého ukládání energie a interkontinentálního transportu v současné technologické infrastruktuře. Taktéž zdůrazňuje klíčové oblasti, ve kterých technologie nedosahují potřebné úrovně pro bezpečný přechod na bezfosilní energetický model. Jedním z hlavních problémů je omezené portfolio primárních surovinových energetických zdrojů, zejména masivní využívání uhlí a uranu. S tím souvisí riziko úplné závislosti na importu energie. Dokument zdůrazňuje nutnost investovat do nových technologií ukládání energie založených na elektrokatalytických procesech.

Akademie věd ČR vyzývá k cílené podpoře základního a aplikovaného výzkumu v oblasti vodíkových technologií a alternativních paliv. Česká republika má v této oblasti relativně dobré výzkumné základy a schopnost spolupracovat s průmyslem. Tyto aspekty poskytují záruky účelnosti veřejné podpory a mohou České republice zajistit konkurenční výhodu v budoucnosti.

Dokument je dostupný ZDE.

Zdroj ZDE.