Klíčové kroky pro řízení klimatických rizik k ochraně lidí a prosperity

Rok 2023 byl nejteplejším rokem v historii a Evropa čelí dopadům změny klimatu v podobě extrémních meteorologických jevů

Komise se snaží řešit obavy a reagovat na vůbec první evropské hodnocení klimatických rizik Evropskou agenturou pro životní prostředí sdělením o řízení klimatických rizik v Evropě, které stanoví, jak mohou EU a její země provádět politiky, které ochraňují obyvatele, snižují náklady a chrání prosperitu. Spolu s hodnocením jsou výzvou k akci pro všechny úrovně státní správy, jakož i pro soukromý sektor a občanskou společnost.

Existují čtyři hlavní kategorie akcí:

  • Lepší správa věcí veřejných: Země EU by měly zajistit lepší pochopení rizik a odpovědností. Užší spolupráce v oblasti odolnosti vůči změně klimatu mezi celostátní, regionální a místní úrovní by zajistila dostupnost znalostí a zdrojů tam, kde jsou nejúčinnější.
  • Lepší nástroje pro posílení postavení vlastníků rizik: Politici, podniky a investoři musí lépe pochopit, jak se vzájemně propojují klimatická rizika, investice a strategie dlouhodobého financování.  Komise zlepší a rozšíří přístup k údajům a scénářům, aby pomohla regionálním a místním orgánům se lépe připravit. Pro doplnění pozemních výstražných systémů bude v roce 2025 k dispozici družicová služba pro nouzové varování Galileo, která bude sdělovat výstražné informace veřejnosti.
  • Využití strukturálních politik: řídit klimatická rizika napříč odvětvími; zapracování klimatických rizik do plánování a udržování kritické infrastruktury a propojení mechanismů solidarity na úrovni EU s odpovídajícími vnitrostátními opatřeními na zvýšení odolnosti.
  • Správné předpoklady pro financování odolnosti vůči změně klimatu: Mobilizace dostatečných veřejných i soukromých financí pro odolnost vůči změně klimatu je klíčová. Komise je připravena podporovat členské státy ve zlepšování a začleňování rozpočtování podle klimatických rizik do vnitrostátních rozpočtových procesů.

Komise předkládá konkrétní návrhy opatření v oblasti přírodních ekosystémů, vody, zdraví, potravin, infrastruktury a zastavěného prostředí a hospodářství. Provádění stávajících právních předpisů EU, které již nyní pomáhají snižovat emise a omezovat změnu klimatu, výrazně pomůže s úspěšným zvládáním rizik v mnoha těchto oblastech.

Zdroj ZDE.