Výsledky EIC Transition 2023

Po uzávěrce EIC Transition v roce 2023 bylo vybráno 27 projektů, které mají získat financování EIC

Každý z těchto úspěšných návrhů vybraných z 257 způsobilých návrhů obdrží grant až do výše 2,5 milionu EUR. Vybraní účastníci pocházejí z 16 členských států EU a přidružených zemí programu Horizon Europe. Financování přechodu EIC poskytuje navazující financování na výsledky dosažené projekty EIC Pathfinder, FET (Future and Emerging Technologies) a Proof Concept Evropské rady pro výzkum. 

27 vybraných projektů sestává z:

  • 12 v rámci výzvy otevřeného financování
  • 10 v rámci výzvy “Micro-Nano Bio devices”
  • 1 v rámci výzvy “Environmental intelligence”
  • 4 v rámci výzvy “Chip-scale optical frequency combs”

Mezi vybrané projekty patří:

QlibriNANO (Německo) – nejcitlivější absorpční mikroskop na světě, který umožňuje detekci, zobrazování, charakterizaci, pochopení a vývoj hmoty v nanoměřítku na nové úrovni díky jedinečné kombinaci rychlého a ultracitlivého hyperspektrálního zobrazení. QlibriNANO umožňuje přístup k dosud nepřístupné oblasti informací, které jsou důležité pro oblasti výzkumu, jako jsou nanočástice, optické povlaky, tenké filmy, mimo jiné proto, aby bylo neviditelné poprvé viditelné. Inovace spočívá v použití optického mikrorezonátoru namísto klasického cíle.

COCOPOP (Irsko) — první koherentní externí laserový zdroj (ELS), který je přínosem pro dnešní systémy, a také pro jejich budoucí zabezpečení tím, že umožňuje plné využití třetí škálovací dimenzionální přenosové rychlosti/vlnové délky prostřednictvím koherentní komunikace. Pilot Photonics přitom Evropě zajistí klíčovou pozici v tomto strategicky důležitém tržním segmentu, který by měl do roku 2032 vzrůst na 2,2 miliardy dolarů. 

TREM2MEDS (Itálie) – transplantace hematopoetických kmenových/progenitorových buněk (HSPC) upravených lentivirálními vektory (LVs) k expresi robustních hladin receptoru Triggering exprimovaných na myeloidních buňkách 2 (TREM2) v jejich centrálním nervovém systému (CNS) myeloidních/mikrogliálních progenech. Projekt vychází z projektu TREM2μENGINES ERC PoC 2022.

Zdroj ZDE.