Nový strategický program výzkumu a inovací (SRIA)

Komise zahajuje přípravu nového strategického programu výzkumu a inovací v oblasti klimatu a zdraví

Evropská komise na konferenci Research Perspectives on the Health Impacts of Climate Change ve dnech 19. a 20. února 2024 odstartovala přípravy nového strategického programu výzkumu a inovací (SRIA) v oblasti klimatu a zdraví poté, co shromáždila velké množství podnětů od všech zúčastněných odborníků. Na akci se sešlo téměř 500 výzkumných pracovníků, činitelů s rozhodovací pravomocí a sponzorů pracujících v oblasti klimatu a lidského zdraví. Účastníci poskytli své příspěvky a zamysleli se nad nejdůležitějšími výzvami, prioritami a potřebami, které v současné době existují v oblasti změny klimatu a zdravotnického výzkumu.

Z diskuzí vyplynulo, že opatření v oblasti klimatu a veřejného zdraví musí být podpořena odvážnou, perspektivní a inkluzivní evropskou výzkumnou a inovační agendou se skutečně globálním zaměřením. Řečníci také přednesli několik naléhavých proseb, v nichž vyzvali k intenzivnějšímu mezioborovému výzkumu a zdůraznili potřebu spojit klimatickou a zdravotnickou komunitu.

Konference se stala klíčovým krokem na cestě k novému strategickému programu výzkumu a inovací (SRIA), který budou společně realizovat globální aktéři v oblasti klimatu a zdraví.

Zdroj ZDE a ZDE.