Vyhlášení vítězů EIT cen 2024

Dne 20. února 2024 byli na summitu EIT vyhlášeni vítězové cen EIT za rok 2024

Záměrem cen EIT je oslavit podnikatelské a společenské úspěchy inovátorů, vyzdvihnout průlomové inovace a týmy, které za nimi stojí, a inspirovat novou generaci podnikatelů v celé Evropě. Toto jsou vítězové roku 2024:

Držitelem ceny Changemaker Award je Mohamed Elamir, spoluzakladatel společnosti Woamy (Finsko), která se specializuje na biopěny na bázi celulózy a nabízí udržitelnou alternativu k plastovým pěnám s vyšší pevností, izolací a odolností proti nárazům.

Držitelem ceny Innovation Team Award je Altris (Švédsko), tým specializující se na sodíkovo-iontové baterie, zejména na materiál katody Fennac®, jehož cílem je revoluce v technologii baterií. Fennac® nabízí konkurenceschopný výkon baterií a nižší výrobní náklady, díky čemuž je vhodný pro systémy skladování energie a lehká elektrická vozidla.

Držitelem ceny Venture Award je společnost Enline (Portugalsko), technologie Digital Twin, která je poháněna pokročilými analytickými a AI algoritmy za účelem optimalizace sledování aktiv přenosu energie. Toto řešení poskytuje předpovědi pro provoz a prediktivní monitorování vegetace a sesuvů půdy.

Držitelem Public Award je společnost HiQ-CARB, tým, který vyrábí udržitelné nanomateriály účinně využívající zdroje pro vysoce výkonné baterie. Tyto materiály umožňují elektrickým vozidům rychlejší nabíjení, prodlouženou životnost baterií pro mobilní telefony a zvýšenou bezpečnost a životnost baterií.

Zdroj ZDE a ZDE.