Doporučení pro investiční cestu aliancí evropských univerzit

Iniciativa, která postavila vysoké školy do centra pozornosti politiky s příslibem propojení vzdělávání, výzkumu a inovací přes hranice jednotlivých států

Spolek Evropských výzkumně zaměřených univerzit (The Guild of European Research-intensive Universities) zveřejnil prohlášení s doporučeními pro plánovanou Investment Pathway of European Universities alliances. Iniciativa Evropských univerzit umístila univerzity do středu pozornosti politiky s příslibem propojení vzdělání, výzkumu a inovací přes národní hranice. V uplynulém roce se diskuse zaměřovala na zajištění transformační povahy aliancí s odpovídajícím financováním („Investment Pathway“). Členové Spolku uznávají potřebu poskytnout aliancím komplexní podporu. Je zapotřebí více dlouhodobého financování spojeného s větší flexibilitou. Nicméně, spolek argumentuje, že pouze evropské financování nebude nikdy dostatečné, udržitelnost iniciativy bude vyžadovat společné úsilí národních vlád a institucionálních závazků.

Guild proto navrhuje, namísto věnování konkrétního rozpočtu Evropským univerzitám, zaměřit se na navrhování výzev, které odrážejí potřeby sektoru, s větší flexibilitou rozpočtu pro podporu různých typů aktivit.

K přispění do současných diskusí o budoucím financování aliancí Guild doporučuje:

  • Veškeré budoucí financování by mělo stavět na následujících principech: Kvalita a excelence; Evropská přidaná hodnota; Škálovatelnost; Globální rozměr iniciativy.
  • Investiční cesta by měla posílit výzkumnou a inovační kapacitu univerzit prostřednictvím soutěže otevřené všem výzkumným aktérům s nezbytnými znalostmi, aby podnítila změny v jejich národním a/nebo institucionálním kontextu. Konsorcia by měla prokázat závazek k provádění politik, které mohou posunout Evropský výzkumný prostor (ERA) a přispět k odstranění bariér mezi vzděláváním, výzkumem a inovacemi.
  • Investiční cesta by se měla zaměřit na hledání doplňkovosti mezi různými nástroji EU (Erasmus+, Rámcový program, fondy EU pro vnější akce EU, strukturální fondy EU) bez ohrožení jejich klíčových principů. Měla by také poskytovat více flexibility a příležitostí zdola nahoru, aby bylo zajištěno, že obsah spolupráce je řízen aliancemi.

 

Zdroj ZDE a ZDE.