Posílení bezpečnosti výzkumu v Evropě

Evropská asociace univerzit (EUA) zveřejnila vstupní dokument Posílení bezpečnosti výzkumu v Evropě

Důsledně uplatňované politiky v oblasti bezpečnosti výzkumu se silným důrazem na otevřenou a odpovědnou spolupráci, by měly udávat tón politikám týkajícím se globální úlohy EU ve výzkumu a vzdělávání. Evropská asociace univerzit (EUA) ve své reakci na výzvu Evropské komise k předložení důkazů o Posílení bezpečnosti výzkumu v EU uvítala návrhy, které jsou rozumné a přispívají k odpovědné internacionalizaci v rámci širší strategie evropské hospodářské bezpečnosti a cíle otevřené strategické autonomie.

EUA zdůrazňuje, že evropské univerzity jsou ze své podstaty mezinárodně orientované instituce, které uznávají a zvládají výzvy v oblasti bezpečnosti, etiky a integrity, jež jsou vlastní jejich globálním aktivitám. Pro postavení Evropy v mezinárodním výzkumném společenství je navíc životně důležité, aby byly v rámci evropského výzkumného a vzdělávacího systému dodržovány ústřední hodnoty týkající se akademické svobody, institucionální autonomie univerzit, etiky a integrity.

Dokument proto nastiňuje, jak by měla být otevřená spolupráce standardní možností ve výzkumu a vzdělávání. Zabývá se klíčovými aspekty, jako je zásada proporcionality, riziko nespolupráce, význam úzkého dialogu mezi orgány, univerzitami a akademickou obcí, nezbytná podpora rozvoje a posilování řízení rizik v rámci institucí a úloha, kterou spolupráce ve výzkumu a vzdělávání hraje při budování mostů a vytváření mezikulturního porozumění.

Zdroj ZDE.