Platforma pro strategické technologie pro Evropu

Členské státy EU se dohodly na částečném mandátu Rady k jednání o navrhované platformě pro strategické technologie pro Evropu (STEP)

Platforma bude podporovat investice do kritických technologií v oblasti digitálních technologií, čistých technologií a biotechnologií v EU. Sníží strategické závislosti EU a posílí její dlouhodobou konkurenceschopnost. Mandát Rady k jednání je částečný, protože její postoj k dodatečné finanční podpoře STEP bude záviset na konečném výsledku horizontálních jednání o střednědobé revizi víceletého finančního rámce na období 2021-2027. Rada ve svém mandátu vyjasňuje cíle a rozsah STEP a potvrzuje svou podporu navrhované pečeti svrchovanosti a portálu svrchovanosti pro investice související se STEP.

Částečný mandát, který byl dohodnut, bude sloužit jako základ pro jednání o STEP s Evropským parlamentem. Jakmile bude dosaženo dohody s Parlamentem, bude muset být nařízení formálně přijato Radou a Evropským parlamentem.

Komise navrhla vytvoření platformy pro strategické technologie pro Evropu dne 20. června 2023 jako součást svého balíčku návrhů týkajících se střednědobé revize víceletého finančního rámce 2021-2027.

Zdroj ZDE.