Spolupráce EU a USA na zásadách AI

Šesté zasedání Rady EU-USA pro obchod a technologie (TTC), které se konalo v belgickém Leuvenu, se zaměřilo na oblast umělé inteligence

Jedním z klíčových výsledků jednání byl závazek EU AI Office a US AI Safety spolupracovat na nástrojích pro hodnocení modelů umělé inteligence. Tato spolupráce odráží společný závazek podporovat odpovědný rozvoj umělé inteligence a zároveň zmírňovat možná rizika spojená s touto technologií. Diskuse se dále soustředily na význam přístupu k regulaci umělé inteligence založené na rizicích, zaměření se na hodnocení případů užívání a podporu rozvoje odpovědných systémů umělé inteligence. Tento přístup, který se odráží v zákoně EU o umělé inteligenci, zdůrazňuje potřebu regulačních rámců, které vyvažují inovace a záruky proti potenciálním škodám.

Jako další oblast spolupráce se objevil polovodičový výzkum s plány na zkoumání alternativ k per- a polyfluoroalkylovým látkám (PFAS) v čipech. Cílem EU a USA, které využívají umělou inteligenci a digitální dvojčata, je urychlit objevování alternativních materiálů a zajistit udržitelnost a odolnost dodavatelských řetězců polovodičů.

Na zasedání bylo rovněž zdůrazněno úsilí o podporu spolupráce v nově vznikajících technologiích, jako je 6G. Byla přijata společná vize zaměřující se na technologické výzvy a oblasti mikroelektroniky, umělé inteligence a cloudových řešení. Toto strategické sladění vychází z předchozích iniciativ a podtrhuje závazek podporovat inovace a zajistit bezpečnost v budoucích telekomunikačních sítích.

Vzhledem k rychle se měnícímu technologickému prostředí a geopolitickým nejistotám je spolupráce mezi EU a USA nadále nezbytná. Využitím společných zdrojů může EU a USA pohánět inovace, podporovat zodpovědný rozvoj technologií a zajišťovat ekonomickou bezpečnost ve světě.

Zdroj ZDE