Plán pro evropský diplom

Komise představuje iniciativy na podporu nadnárodní spolupráce mezi vysokoškolskými institucemi, jejímž konečným cílem je vytvoření evropského diplomu

Evropský diplom by studentům a vysokoškolské komunitě prospěl tím, že by podpořil mobilitu ve vzdělávání v rámci EU a posílil průřezové dovednosti studentů. Pomohlo by to uspokojit poptávku na trhu práce a zatraktivnit absolventy pro budoucí zaměstnavatele a zároveň přilákat studenty z celého světa a posílit konkurenceschopnost Evropy.

Tyto iniciativy se zabývají právními a administrativními překážkami, které partnerským univerzitám brání ve zřizování konkurenceschopných společných studijních programů na bakalářské, magisterské nebo doktorandské úrovni. Návrhy staví na institucionální autonomii univerzit a akademické svobodě. Plně respektují pravomoci členských států a regionálních vlád v oblasti vysokoškolského vzdělávání.

Návrh evropského diplomu připravuje cestu pro nový typ společného programu, který by byl dobrovolný na národní, regionální nebo institucionální úrovni a vycházel by ze společného souboru kritérií dohodnutých na evropské úrovni. Sdělení navrhuje konkrétní cestu spolupráce mezi členskými státy EU a vysokoškolským sektorem směrem k vytvoření evropského diplomu uznaného automaticky v celé EU. Vzhledem k rozmanitosti evropských systémů vysokoškolského vzdělávání v Evropě navrhuje Komise členským státům postupný přístup k evropskému diplomu se dvěma možnými vstupními body:

  • Přípravná evropská značka: označení by poskytlo silnou evropskou značku. Byl by poskytován společným studijním programům, které splňují navrhovaná evropská kritéria: studenti obdrží společně se svým společným diplomem evropský diplomový certifikát.
  • Evropský diplom: tento nový typ kvalifikace by byl založen na společných kritériích a zakotven ve vnitrostátních právních předpisech. Byl by udělen buď společně několika univerzitami z různých zemí, nebo případně evropským právním subjektem zřízeným těmito univerzitami: studenti obdrží „evropský diplom“, který je automaticky uznáván.

Komise bude usnadňovat a podporovat členské státy v práci na dosažení evropského diplomu prostřednictvím řady konkrétních opatření, včetně evropské laboratoře pro studium diplomů podporované programem Erasmus+, která má být zřízena v roce 2025, s cílem zapojit členské státy a vysokoškolskou obec do vytváření pokynů k evropskému diplomu.

Zdroj ZDE.