Potvrzení závazku transatlantické vědeckotechnické spolupráce

Zasedání Joint Consultative Group mezi EU a USA o vědeckotechnické spolupráci potvrdilo pevné odhodlání pokročit v transatlantické vědecké spolupráci

Zasedání se konalo ve dnech 14. až 15. března 2024 ve Washingtonu, D.C. Obě strany uznávají, že výzkum a inovace mohou hrát klíčovou roli při dosahování společných cílů EU a USA, kterými jsou dosažení udržitelné globální ekonomiky, ochrana životního prostředí, podpora technologické spolupráce a podpora demokracie a bezpečnosti.

Setkání se zabývalo současnou a budoucí spoluprací v oblasti výzkumu a inovací v tematických oblastech včetně výzkumu rakoviny, souvislostí mezi klimatem a zdravím, neutralitou klimatu v letectví, modelováním přechodových cest, dopravním výzkumem, pozorováním Země, oběhovým hospodářstvím, umělou inteligencí ve výzkumu a inovacích a výzkumem biohospodářství. Diskutovalo se také o mobilitě výzkumných pracovníků, jejich odborné přípravě a profesnímu rozvoji s cílem usilovat o vyvážené toky transatlantických výzkumných pracovníků.

Spolupráce je založena na dohodě mezi EU a USA o vědeckotechnické spolupráci, která poskytuje rámec pro pokračující spolupráci v příštích pěti letech. Výhledově se účastníci dohodli, že budou udržovat pravidelný dialog a pravidelně hodnotit dosažený pokrok.

Zdroj ZDE a ZDE.