Nová publikace OECD Science, Technology and Innovation Outlook 2018

Publikace OECD hodnotí ve svých 14 kapitolách trendy v oblasti vědy, technologií a inovací.

Jako každé dva roky vydává OECD publikaci v souvislosti se změnami v oblasti vědy, technologií a inovací. Mezi nejvýraznější změny, kterým musí vlády přizpůsobit své politiky, patří zpomalení produktivity v souvislosti s rychle stárnoucí populací, globalizace a dopady změny klimatu. Velké příležitostí pro vědu a výzvou pro politiky jsou také nové technologie, jako je umělá inteligence a úprava genů.

Publikace OECD Science, Technology and Innovation Outlook 2018 je rozdělená do 14 kapitol a zabývá se možnosti využití přístupu k datům, dopadům umělé inteligence na vědu a výrobu, vlivem digitalizace ve vědě a výzkumu. Zpráva se dále zabývá přetrvávajícími genderovými nerovnostmi ve vědě a výzkumu, jakož i potřebou flexibilnějšího a agilnějšího přístupu k řízení technologií.

Společným rysem všech kapitol jsou nároky kladené na vládu, která se snaží úžeji spolupracovat s podnikatelským sektorem a zároveň občanskou společností tak, aby věda a technologie směřovaly k společensky významným cílům.

Zdroj: OECD