Pracovní program EK na rok 2019

Tři priority a plán nových iniciativ

Evropská komise přijala 23. října pracovní program pro příští rok s názvem Delivering what we promised and preparing for the future. Program stanoví pro rok 2019 tři hlavní priority – dosažení rychlé dohody o legislativních návrzích týkajících se dosažení politických priorit Junckerovy komise, přijetí omezeného počtu nových iniciativ pro řešení aktuálních problémů, a představení více iniciativ s budoucí perspektivou pro evropskou sedmadvacítku.

Pracovní program se skládá z politické zprávy a pěti příloh věnovaných novým politickým a legislativním iniciativám, iniciativám REFIT věnovaných  revizi existujících zákonů a předpisů, přednostním právním návrhům, u nichž je potřeba rychle jednat, dále zamyšlenému stažení nevyřízených návrhů, a nakonec existující legislativě, kterou se EK chystá zrušit nebo se proti ní odvolat.

Ohledně nových iniciativ EK plánuje provést bilanci Investičního plánu pro Evropu a představit reflexní dokument o tom, jak zajistit trvale udržitelnou Evropu pro příští generace. Dále se chystá připravit koordinovaný plán rozvoje umělé inteligence a akční lán k dezinformacím. EK také plánuje doporučit vytvoření systému evropských elektronických zdravotních záznamů, posoudit přetrvávající překážky jednotného trhu a přinést myšlenky k jejich odstranění. Chce také vypracovat strategii týkajících se látek narušujících endokrinní systém.

Dokončení vzniku energetické unie a řešení změn klimatu má napomoci nová strategie pro dlouhodobé snížení emisí skleníkových plynů, dále chystá zprávu o stavu energetické unie a akční plán pro baterie. Komise chce také prosadit, aby o energetice a klimatu, daních a sociální politice hlasovala kvalifikovanější většina. Chce také posílit pravidla právního rámce a mezinárodní roli evropské měny.

Pracovní program také obsahuje opatření související s odchodem Velké Británie – jedná se o úpravu cílů energetických úspor v EU.