Omezení umělé inteligence v Evropě

První zákon o umělé inteligenci na světě se blíží schválení v Evropském parlamentu

První zákon na světě, který upravuje umělou inteligenci, dosáhl významného pokroku, když dva výbory v Evropském parlamentu schválily text návrhu. Cílem navrhovaného zákona, který Evropská komise původně představila v roce 2021, je ochrana soukromí, boj proti dezinformacím a zajištění transparentnosti při používání AI. Zákon kategorizuje systémy AI na základě jejich potenciálního rizika způsobení škody nebo porušení práv. Výbory předlohu dále posílily zavedením omezení pro aplikace umělé inteligence jako je biometrická identifikace, při rozpoznávání obličeje a při rutinní policejní práci.

Podle Dragose Tudorache, předního poslance Evropského parlamentu, který se na tomto zákoně podílí, je tento zákon pravděpodobně nejvýznamnějším právním předpisem v současném parlamentu. Jde o první legislativu svého druhu na světě, která staví EU do pozice průkopníka ve formování umělé inteligence tak, aby byla lidsky centrická, důvěryhodná a bezpečná.

Zákon čelí silnému odporu hlavních amerických technologických společností, které dominují na poli umělé inteligence, a očekává se, že vyostří konflikty mezi Evropou a Spojenými státy kvůli technologii umělé inteligence. Dosud se Bidenova administrativa na naléhání amerických firem vyhýbala navrhování jakýchkoli vlastních nových zákonů a místo toho se zaměřuje na dobrovolnou spolupráci průmyslu, ale s přísnějším hlídáním stávajících zákonů proti podvodům či narušování soukromí.

Postoje k umělé inteligenci jinde ve světě se značně liší, vlády mají co dělat, aby se vypořádaly s důsledky této technologie. Velká Británie zatím zaujímá relativně laxní přístup. Italský úřad pro ochranu údajů však na začátku dubna vyhlásil dočasný zákaz přístupu k ChatGPT v zemi a na konci měsíce přístup následně obnovil.

Zdroj: ZDE.