Mariya Gabriel rezignovala

Komisařka EU pro výzkum Mariya Gabrielová rezignovala na svou funkci

Mariya Gabriel, komisařka EU pro výzkum, rezignovala na svou pozici, aby se soustředila na formování koaliční vlády v Bulharsku. Gabriel byla povolána do Sofie, aby pomohla své straně GERB vytvořit vládní koalici poté, co v nedávných předčasných volbách získala 26,5 % hlasů. Získala formální mandát od bulharského prezidenta vést politická jednání v zemi. Předsedkyně Komise Ursula von der Leyen přijala rezignaci Mariyi Gabriel a ocenila její přínos pro výzkumné a inovační programy EU. Zástupkyně předsedkyně Komise Margrethe Vestagerová dočasně převezme portfolia inovací a výzkumu.

Gabriel čelí obtížné úloze, protože bulharská politika je v troskách s pěti volbami od roku 2021. Snaží se vytvořit "expertní vládu", která se zaměří na blaho Bulharů a autoritu Bulharska. Gabriel vymezila deset priorit, včetně zlepšení vědy, inovací a vzdělání, reformy soudnictví, řešení inflace a vstupu Bulharska do eurozóny.

Během svého působení jako komisařka sehrála Gabriel klíčovou roli v reakci EU na pandemii a při přidělování výzkumných prostředků na vývoj vakcín. Také se zabývala důsledky ruské války na Ukrajině, ukončila financování Ruska z programu Horizon Europe a zřídila zvláštní finanční programy pro ukrajinské výzkumníky. Její odchod přichází v kritickém okamžiku pro politiku výzkumu a inovací EU, kdy se vyvíjejí strategické směry pro program Horizon Europe a budoucí výzkumné programy. Bulharsko bude muset nominovat nového komisaře, ale s aktuálním funkčním obdobím končícím příští rok může pozice zůstat neobsazena až do té doby.

Zdroj: ZDE.