Spolupráce EU a Norska

Podepsaly dohodu o založení nové aliance pro prohloubení spolupráce v oblasti ochrany klimatu

Evropská unie (EU) a Norsko podepsaly dohodu o vytvoření Zelené aliance, která si klade za cíl prohloubit spolupráci v oblasti klimatických opatření, ochrany životního prostředí, čisté energie a průmyslové transformace. Dohoda byla podepsána Ursulou von der Leyenovou, předsedkyní Evropské komise, a Jonasem Gahrem Störem, norským premiérem, v Bruselu. Zelená aliance je nejrozsáhlejší formou bilaterální spolupráce, která byla vytvořena v rámci Evropského Green Deal, přičemž obě strany jsou zavázány k dosažení klimatické neutrality a revizi svých vnitrostátních a mezinárodních klimatických politik k dosažení tohoto cíle. Jedná se o druhou dohodu tohoto druhu po Zelené alianci EU-Japonsko, podepsané v roce 2021.

EU a Norsko potvrdily svůj závazek dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 a svých cílů na rok 2030, které zahrnují alespoň 55% snížení emisí skleníkových plynů oproti roku 1990. Budou spolupracovat na udržení globálního oteplování v rámci 1,5°C limitu podle Pařížské dohody, zatímco zajistí bezpečnost energetiky, ochranu životního prostředí a lidských práv. Zelená aliance se zaměří na prioritní oblasti, včetně posilování úsilí v boji proti změně klimatu, zvyšování spolupráce v oblasti životního prostředí, podpory zelené průmyslové transformace, urychlení přechodu na čistou energii, dekarbonizace dopravního sektoru, konsolidace existující spolupráce v oblasti výzkumu a inovací a podpory udržitelných financí a investic.

Obě strany také společně podporují ambiciózní klimatická opatření na globální úrovni a spolupracují na podpoře rozvojových zemí a nově vznikajících ekonomik při implementaci svých klimatických a environmentálních politik.

Zdroj: ZDE.