Spalování dřeva v EU

EU snaha přejít na obnovitelné energie ohrožuje její klimatické cíle

Evropská rada si stanovila cíl zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou solární a větrné zdroje, z 22 % na 42,4 % do roku 2030. Rada však neodstranila stimuly pro zahrnutí nově pokáceného dřeva do této směsi obnovitelné energie, navzdory výzvám vědců, aby byly vyloučeny stromy kácené pouze za účelem výroby dřevěných pelet pro elektrické generátory ze subvencí podle Směrnice o obnovitelné energii. Zahrnutí spalování dřeva jako zdroje obnovitelné energie není podporováno vědou, protože spalování dřeva vypouští více uhlíku než spalování uhlí a živé stromy jsou důležitými uhlíkovými zásobárnami. Ruku v ruce s dotacemi EU na obnovitelnou energii je používání primárního dřeva na spalování dále podporováno mezinárodními pravidly uhlíkového „účetnictví“, podle nichž se emise přiřadí pouze k zemi, kde je strom pokácen, a nikoli zemi, kde je spálen. To vytvořilo silné finanční pobídky ke kácení stromů, jejichž jediným účelem je výroba dřevěných pelet.

Nejméně 37 % biomasy spálené v EU pravděpodobně pochází z primárních zdrojů dřeva. I když aktualizace Směrnice o obnovitelné energii přísněji kvalifikuje zbytky dřeva, subvence pro spalování biomasy nebyly odstraněny.

Směrnice „bude nadále odměňovat energetické společnosti za to, že spálí miliony stromů,“ řekl Martin Pigeon, bojovník za lesy a klima z lobbistické skupiny Fern. „Lesy jsou naší nejlepší šancí, jak absorbovat oxid uhličitý, takže toto bude nadále zhoršovat krizi klimatu a biologické rozmanitosti, poškozovat zdraví lidí a aktivně podkopávat klimatické ambice EU, a to vše na náklady daňových poplatníků,“ řekl.

Zdroj: ZDE.