Hodnocení výzkumu

Koalice pro posun hodnocení výzkumu překročila 500 organizací

Koalice pro posun v hodnocení výzkumu (CoARA) oznámila, že k 29. březnu 2023 překročila práh 500 organizací, které podepsaly dohodu (Dohoda o reformě hodnocení výzkumu). Koalice byla zahájena v prosinci 2022. S podpisem je sdílena vize hodnocení výzkumu, vědců a výzkumných organizací, které uznávají různé výstupy, praktiky a aktivity, které maximalizují kvalitu a dopad výzkumu.

Dne 28. března 2023 CoARA vyzvala všechny členy koalice k předkládání návrhů pracovních skupin a Národních Kapitol. Jedná se o první takový výzvu od zahájení koalice. Koalice vidí tuto výzvu jako významný krok v akcích koalice na odpověď na potřebu reformy hodnocení výzkumu.

Kromě toho CoARA vyzývá k předkládání návrhů na národní kapitoly. Národní kapitoly budou přispívat k práci CoARA tím, že usnadní výměnu znalostí, vzájemné učení a diskuse o otázkách relevantních pro CoARA, specifické pro různé typy organizací v dané zemi. Není stanoven limit pro počet schválených národních kapitol, avšak zatím nemůže být více než jedna na zemi. Návrhy na národní kapitoly budou průběžně posuzovány na měsíčním základě od 6. června 2023.

Zdroj: ZDE.