Stav asociace Spojeného království k HE

Britská ministryně pro vědu a techniku se v Bruselu setkala s komisařkou EU pro výzkum

Evropská komise potvrdila, že Spojené království nebude muset přispívat do programu za poslední dva roky, kdy nebylo asociované s Horizon Europe. Spojené Království přesto zdůraznilo, že z rozhovorů odstoupí, pokud podmínky přidružení nebudou v jeho zájmu.

Státní tajemnice pro vědu a technologii Spojeného království, Michelle Donelan, se minulý týden setkala v Bruselu s komisařkou EU pro výzkum a inovace, Mariyou Gabrielovou, aby projednaly aktuální stav asociace Spojeného království a také možnosti jak zohlednit dvouleté zpoždění Spojeného království v asociaci.

Komise v zásadě souhlasila s tím, že finanční příspěvek Spojeného království bude snížen, ale podrobnosti o podmínkách, které Spojené království požaduje, zůstávají nejasné. V únoru podepsali britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dohodu Windsor, která umožnila Severnímu Irsku zůstat v jednotném evropském trhu a otevřela cestu k dokončení spojení Spojeného království s programem Horizon Europe, který byl pozastaven od roku 2021.

Zdroj: ZDE.