Rozšíření Horizon Europe

Komise přijala pozměňovací návrh k pracovnímu programu Horizont Europe

Dne 31. března 2023 přijala Evropská komise dodatek hlavního pracovního programu Horizon Europe pro roky 2023 a 2024. Cílem tohoto dodatku je podpořit výzkum a inovace v oblasti občanské bezpečnosti a obnovitelné energie dodatečnými investicemi. Toto poslední zvýšení rozpočtu pracovního programu na roky 2023 a 2024 jej celkově zvyšuje na více než 13,5 miliardy eur.

Tento dodatek se týká části o občanské bezpečnosti pro společnost a přidává šest nových témat. Tento další investiční zdroj umožní výzkumné a inovační aktivity zaměřené na boj proti nenávistné řeči online i offline, rozvoj dalších schopností pro hraniční dohled a situační povědomí a zajištění větší odolnosti kritických infrastrukturních operátorů vůči hrozbám a přírodním a lidským nebezpečím. Dále se podporuje zvyšování kybernetické bezpečnosti a zlepšování připravenosti na krize a řízení rizik spojených s katastrofami. Celkem se očekává financování alespoň dvanácti dalších projektů v následujících dvou letech na podporu občanské bezpečnosti.

Další aktivity se zaměří na výzkum v oblasti obnovitelné energie, a to investicemi do digitálních řešení pro definování synergií v mezinárodních hodnotových řetězcích obnovitelné energie. Tyto kroky podporují implementaci strategického výzkumného a inovačního programu zaměřeného na zelený vodík. Kromě toho bude otevřena výzva na téma "Implementace spolufinancovaných akčních plánů pro propojené regionální inovační údolí" 17. května 2023.

Zdroj: ZDE.