Vyjádření EUA k vývoji a výzkumu v EU

EUA představila nová doporučení ohledně vývoje a výzkumu v EU

Evropská asociace univerzit v rámci nedávné veřejné konzultace vedené Evropskou komisí o minulosti, současnosti a budoucnosti evropských rámcových programů pro výzkum a inovace nastínila řadu doporučení, jejichž cílem je zlepšit program Horizon Europe a přinést podněty k jeho budoucím podobám.

Veřejná konzultace byla zahájena v prosinci 2022 s cílem poskytnout zúčastněným stranám příležitost sdílet jejich názory a zpětnou vazbu ohledně výkonnosti programů Horizon 2020 a Horizon Europe a utvářet směry strategického plánu Horizon Europe 2025–2027.

Ve svých doporučeních se EUA zaměřila na řadu rysů a průřezových témat rámcových programů EU pro výzkum a inovace. Jedná se zejména o inovace, otevřenou vědu, mise EU, multidisciplinaritu, začlenění společenských a humanitních věd, mezinárodní spolupráci, součinnost s jinými programy financování a pravidla pro účast a zjednodušení. Kromě toho asociace rovněž zveřejnila společné prohlášení s CESAER, v němž vyjádřila znepokojení nad nevyváženým podílem financování výzkumných projektů v rámci programu Horizon Europe ve srovnání s projekty, které jsou dále ve fázi vývoje a realizace.

Zdroj: ZDE.