První vlna projektů mise "Obnova oceánů a vod" odstartovala

Evropská komise zveřejnila přehled projektů, které obdrží financování

Dne 17. února 2023 zveřejnila Evropská komise přehled 20 nadnárodních projektů, které obdrží více než 117 milionů eur a budou přispívat k cílům mise EU „Obnova oceánů a vod“. Na projektech se podílí 297 partnerů z 39 zemí, včetně většiny členských států EU. Například projekt DANUBE4ALL (koordinovaný Univerzitou přírodních zdrojů a věd o živé přírodě Vídeň, Rakousko) bude testovat a demonstrovat různá přírodní řešení v povodí Dunaje, která mají pomoci zlepšit stav volně tekoucích řek a záplavových území, snížit rizika povodní a sucha a podpořit kontinuitu stanovišť.

Cílem mise EU "Obnova oceánů a vod" je do roku 2030 rozšířit ochranu oceánů a vod a zároveň obnovit jejich zdraví prostřednictvím výzkumu a inovací, zapojení občanů a investic. Nový přístup mise bude řešit oceán a vody jako jeden celek a bude hrát klíčovou roli při dosahování neutrality klimatu a obnově přírody.

Některé z těchto projektů byly představeny na 1. ročníku Mission Forum, které se konalo minulý pátek v Bruselu. Na fóru se sešlo společenství zúčastněných stran zapojených do mise, zástupci orgánů EU, vnitrostátních a regionálních veřejných orgánů, organizací, malých a středních podniků a dalších. Provedla se bilance prvního roku mise a oslavilo se dosažení nového milníku: více než 200 akcí přislíbených na podporu charty mise, které přispějí k úspěšnému provedení.

Zdroj: ZDE.